Antalya Kürtaj Nedir?
Antalya Kürtaj, istenmeyen bir gebeliğin yasalar çerçevesinde sonlandırılması işlemidir. Kürtaj işlemi sadece istenmeyen gebeliklerde değil, istenen ama kalp atışının olmadığı sağlıksız durumlarda da sonlandırılabilir.
Kürtajla ilgili detaylı bilgi vermeden önce kelime anlamının neyi ifade ettiğini kısaca açıklayalım. Kürtaj kelime anlamı olarak kürete etmek, kazımak anlamındadır. Geçmiş zamanlarda rahimdeki durumlar (gebelik, polip vs.) sert aletlerle kazınarak yapıldığından ismi küretaj olarak kalmıştır. Günümüzde ise modern tıp sayesinde Vakum Aspirasyon Yöntemi kullanılmaktadır.
Kürtaj işlemi, rahim içerisindeki gebelik, polip, şüpheli endometrial dokunun tanı ve tedavisi için de uygulanmaktadır. Normal olmayan vajinal kanamalarda da tanı koyabilmek için kürtaj işlemi yapılmaktadır.
Günümüzde kürtaj yerine çocuk aldırma, kurtaj, küretaj, kürtaş, kurtaş, kuretaş ve küretaş gibi farklı kelimeler de kullanılmaktadır.
Antalya Kürtaj Kliniğimizde 18 yaş üstü kişilere ve 10. Gebelik haftasından küçük vakalara (Yasal Sınırlar Çerçevesinde) Vakum Aspirasyon Yöntemi ile Kürtaj işlemi yapılmaktadır.
Günümüzdeki kadınların %20 si üreme hayatının herhangi bir zamanında istenmeyen bir gebelikle karşı karşıya gelmektedir. İstenmeyen gebeliği sonlandırma kararını almak psikolojik olarak travmalara yol açmaktadır.
Yasal Kürtaj Haftası
Antalya Kürtaj Merkezimizde yasal olarak çocuk aldırma işlemi (Antalya Kürtaj işlemi) 10. Haftaya kadar yapılmaktadır. 10 haftadan büyük gebeliklerde ise herhangi bir anormal durum mevcutsa ( gebelik anne hayatını tehlikeye atıyorsa veya kalp atışı mevcut değilse, herhangi bir ağır anomali tespit edilmişse ) sağlık kurulunun vereceği karar ile gebeliğin 24. Haftasına kadar kürtaj işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kürtaj (cerrahi yolla gebelik sonlandırma) işlemi, 24 Mayıs 1983 tarihli Aile Planlaması Kanununda belirlenmiş sınırları olan yasal bir işlemdir.
- Kürtaj işlemi 18 yaşın üzerindeki kişilere uygulanmaktadır.
- Gebe kalan kişi 18 yaşından küçük ise anne ve babasından imza alınarak 15 yaşa kadar kürtaj işlemi yapılmaktadır.
- 15 yaşından küçük kişilerde ise anne ve babasının rızası olsa bile kolluk kuvvetlerine bildirme zorunluluğu vardır ve bunun neticesinde yeni yasal durumlar devreye girer.
- 18 yaşın üzerinde ve kadın evli ise mutlaka eş onayı gerekmektedir.
Burada önemli bir husus da gebelik haftasını hesaplama şeklidir. Gebelik haftası hesaplanırken çiftler genellikle ilişkiye girdikleri tarihten itibaren gebelik haftasını hesaplarlar. Oysaki doğrusu ve tüm dünyada uygulanan yöntem, son âdetin ilk günü gebeliğin başlangıç günüdür. Doğal olarak ilişkiye girilen tarihten yaklaşık olarak 2 hafta öncesi demektir. Ancak adet düzensizliği gibi durumlarda esas hafta gebeliğin ultrasondaki ölçüm haftasıdır.
Antalya Kürtaj İşlemi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kürtaj sebeplerini listeleyecek olursak,
- İstenmeyen gebelik,
- Anne karnında bebeğin kalp atışının ve gelişiminin olmaması veya istenilen gebeliklerde takip edilirken tarama testlerinde ağır anomalilerin ortaya çıkması,
- İstenilen gebelikte özellikle ilk trimesterde kızamıkçık gibi bebeğe ağır zarar verecek enfeksiyonlar geçirilmesi, antibiyotik ilaç kullanımı ve radyasyon alımı,
- Anne hayatını riske edecek hastalıklar,
- Olağan dışı vajinal kanamalar,
- Rahim duvarı kalınlaşması
Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı hem tanı hem de tedavi amacı ile kürtaj işlemi uygulanmaktadır.
Probe Küretaj Nedir?
Probe küretaj, herhangi bir kadın hastalığının tanı ve tedavisi için rahim içerisinden doku alınması işlemidir. Alınan bu dokular Patoloji Uzmanları tarafından değerlendirilir ve hastanın tedavisine yön verilmesini sağlar.
Dilatasyon ve Küretaj Nedir?
Tıp dilinde D&C olarak bilinen Dilatasyon ve Küretaj işlemi halk arasında Çocuk Aldırma işlemi olarak bilinir.
Dilatasyonun kelime anlamı, genişletmek anlamına gelen latince bir kelime olan dilate etmekten gelmektedir. Küretaj ise kazımak anlamına gelen Latince kökenli bir kelimedir
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Geçmiş zamanlarda Vakum Aspirasyon Tekniği uygulanmadığından Kürtaj işlemi ucu sivri, metal, delikli, kaşığa benzeyen küret adı verilen bir aletle yapılırdı. Bu yöntemle yapılan kürtaj işlemleri eğer hekim tecrübeli değilse rahmin delinmesine, rahim iç zarının tahrip olmasına, rahim içi yapışıklıklara ve tekrar gebe kalamama gibi durumlara sebebiyet vermekteydi.
Günümüzde ise genelde Vakum Aspirasyon Yöntemi kullanıldığından bu gibi durumlara rastlanılmamaktadır. Çok nadiren (hiç denecek kadar az) bazı durumlarda küret ile kürtaj işlemleri yapılmaktadır.
Vakum Aspirasyon Yöntemi, Jinekologlar tarafından kullanılan en yaygın kürtaj yöntemidir.
Kürtaj İşleminin Aşamaları
- İlk iş olarak hasta ile görüşme yapılır, riskli durumlar belirlenir.
- Ultrasonda gebelik haftası kürtaj için uyumlu olan ve yasal mevzuata uygun kişiler için myom, polip benzeri sorunlar tespit edilir.
- Kürtaj işlemi yapılacak kişi jinekolojik masaya yatırılır ve litotomi dediğimiz pozisyonu alması sağlanır.
- Serviks denilen rahim ağzı bölgesi tek kullanımlık steril spekulum vasıtasıyla vajinaya yerleştirilir ve bu bölge kontrol edilir.
- Vajinanın ve rahim ağzı bölgesinin iltihap kapma riskini azaltmak veya yok etmek için batikon vasıtasıyla silinerek temizlik yapılır. Tenekulum adını verdiğimiz alet ile rahim boynu tutulur ve sabitleme işlemi yapılır.
- Tenekulum ile tutulan rahime yön verilir ve gebelik haftasına uygun tek kullanımlık kanül, rahim kanalına konur ve rahim boşluğuna gitmesi sağlanır. Bu kanüller oldukça steril ve her hastaya özeldir.
- Kanül rahim içine ulaştığı zaman karmen enjektörü yerleştirilir ve aspire edilir. Gebelik haftasına göre içeride var olan dokular bitinceye kadar işlem devam eder.
- Ultrason ile kontrol edilerek içeride dokunun olup olmadığı kontrol edilir, batikon vasıtasıyla rahim ağzı ve vajina tekrar silinir. Tenekulum ile tutulan bölgelerde kanama olup olmadığı kontrol edilir. Aletlerin hepsi çıkarılır, kanüller ve spekulum tıbbi atık olarak yerini alır.
- Bu işlemlerin süresi yaklaşık 8-10 dakikadır.
Sezaryenle doğum yapmış kadınlarda serviks denilen rahim kanalı çok daha dardır ve kanül geçişi oldukça zordur. Bu gibi durumlarda hegar bujileri adını verdiğimiz bujilerle dikkatli davranarak serviksi dilete etmek zorunluluğu oluşabilir.
Antalya Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer ?
Her şey yolunda giderse, dilatasyon gerekmezse 7-8 dakikada kürtaj işlemi tamamlanır.
Rahime ait yapısal sorunlar (kanalı kapatan bir myomvar ise, rahim ileri derecede öne veya arkaya dönükse, serviks dediğimiz rahim boynundaki darlıklar varsa) mevcutsa kürtaj süresi 15-20 dk civarındadır.
Kürtajda Hangi Anestezi Uygulanır?
Kürtaj yani çocuk aldırma işlemi kadınları oldukça derinden sarsan bir durumdur. Kürtaj işlemi için gelenlerin genel durumunda mutsuzluk ve korku hakimdir.
Kürtaj işlemi yapılacak kişinin herhangi bir hastalığının olup olmadığı, genel sağlık durumu, daha önce doğum yapıp yapmadığı, sezaryen ile mi yoksa normal doğum yöntemiyle mi doğum yaptığı, ağrı eşiğinin durumu, kişinin psikolojisi gibi durumlar kürtaj işleminin hangi anestezi yöntemiyle yapılacağını belirler. Kürtaj işlemi Lokal Anestezi ya da Genel Anestezi yöntemiyle yapılmaktadır.
Genel Anestezi (Sedasyon) ile Kürtaj
Halk tabiri ile söyleyecek olursak, uyutularak yapılan kürtaj işlemi genel anestezi ile yapılan kürtaj yöntemidir. Genel anestezi ile yapılan kürtaj işlemi hasta için oldukça konforludur. Hastanın kürtaj işleminden psikolojik olarak daha az etkilenmesini de sağlamaktadır. Hasta bu anestezi yöntemi ile kısa süreli uyku haline geçer ve yapılan işlemleri hissetmez ve hatırlamaz.
Kürtaj işlemi öncesi yapılan genel anestezi diğer hastalıklarda yapılan narkozdan farklıdır. Kürtaj işlemi için yapılan genel anestezide ilaç dozu düşüktür, entübe söz konusu değildir. Yaşam fonksiyonlarının hiç biri olumsuz etkilenmez.
Bu yöntemle bebek aldırma işleminde hasta kısa sürelide olsa uyuması gereklidir. Bundan dolayı kürtaj işleminden en az 4 saat öncesi yemek yeme içmeyi bırakması gerekir. Sigara da bu süreçte yasaktır.
Kürtaj işleminden önce aç olunması ve su içilmemiş olunması mecburidir. Bunun sebebi kürtaj işleminden sonra hastanın uyuyacak olmasıdır. Uyku esnasında midede bulunanların solunum borusu ve akciğerlere kaçması durumu oldukça tehlikeli bir durumdur.
Kürtaj işleminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, konusunda oldukça tecrübeli bir anestezi uzmanı tarafından hastanın uyutulmasıdır.
Bizim tercihimiz genel anestezi yöntemi kullanarak kürtaj işleminin yapılmasıdır.
Lokal Anestezi ile Kürtaj
Lokal anestezi ile yapılan kürtaj işleminde jinekolog hekim tarafından rahim boynu denilen serviksin saat yönünde 4 bölgesine lokal anestezi ilacı uygulanır.
Bu anestezi yöntemi ile %100 bir uyuşma sağlamak mümkün değildir. Normal doğum yapanlar, kürtaj işlemi esnasında adet ağrısına yakın bir ağrı hissetmeleri normaldir.
Lokal anestezi ile kürtaj işleminde ağrı durumu kişiden kişiye göre farklılıklar gösterebilir. Bazıları çok ağrı hissederken bazıları ise hiç ağrı hissetmeyebilirler. Bu ağrı eşiği ile alakalı bir durumdur.
Lokal anestezi ile kürtaj işlemi öncesi hastanın hafif şeyler yemesi önerilir.
Kürtajın riskleri nelerdir?
Şu unutulmamalıdır ki, konusu ne olursa olsun, yapılacak işlem ister büyük bir işlem olsun, isterse küçük bir işlem, her daim farklı komplikasyon riski mevcuttur. Dünya üzerinden risksiz hiçbir işlem bulunmamaktadır. Operasyonun steril koşullarda yapılması, yasal kürtaj sınırlarına uyulması, deneyimli bir hekim tarafından yapılması riskin seviyesini azaltır.
Kürtaj işleminin Genel Riskleri
- Operasyon esnasında tenekulum ile rahim ağzı tutulur ve çekilir, bundan dolayı dokuda deformasyon meydana gelebilir.
- Operasyon sonrası adet kanaması gebelik haftasına bağlı olarak olağan bir durumdur. 8-10 hafta üzerindeki gebelerde kanamanın fazla olması normaldir.
- Kanül tek kullanımlık olduğundan bu prensibe uyulursa ve cerrahi aletlerin sterilizasyonuna dikkat edilirse rahim içi enfeksiyonlara pek rastlanmaz. Bu kurallara uyulmaması halinde enfeksiyon oluşması kaçınılmazdır.
- Rahim içerisinde meydana gelen yapışıklığa bağlı olarak adet bağlı adet görememe ve gebe kalamama. Bu durum günümüzde nadir görülen bir durumdur. Eski yöntemlerle kürtaj işlemi yapıldığında sıkça rastlanmaktadır.
- Bebeğin alınamaması durumu oldukça az görülen bir durumdur. Gebelik kesesi çok küçükse ve keseye ulaşılamıyorsa bu durum ortaya çıkabilecek bir sorundur. Kese görülmeden kürtaj asla yapılmamalıdır. Bu tıbbi bir hatadır. Dış Gebelik ekarte edilmeden kürtaj yapılması halinde gebelik tüplerde devam edeceğinden hastanın hayati tehlikesi oluşacaktır.
- Parça kalması durumu da son derece nadir görülen komplikasyonlardandır. Hasta ultrason ile işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrasında kontrol edildiğinden parça kalması oranı çok düşüktür. Kürtaj işleminden 2 hafta sonra hasta tekrar çağırılır ve detaylı bir şekilde ultrason ile kontrol edilir. İhtimal en aza indirilir.
- Genel Anestezi ile kürtaj işlemindeki en önemli risk, mide içeriğinin akciğerlere kaçmasına bağlı oluşabilecek aspirasyonpnömanisidir. Bundan dolayı kürtaj işleminin genel anestezi yöntemi ile yapılacak hastalarda 4-6 saat aç olmaları istenmektedir.
Kürtaj Öncesi Ne Gibi Hazırlıklar Gerekir?
- Çocuk aldırma işlemi (kürtaj)için başvuran kadınlarda öncelikle yasal yaş sınırı teyit edilir ve evli ise eş onayı alınması mecburidir.
- Detaylı bir tıbbi öykü alınır, kan grubu, geçirilmiş ameliyatlar, kullanılan ilaçlar sorgulanır ve risk grupları belirlenir.
- Ultrason ile gebelik haftası tespit edilir, gebelik kesesi küçükse risk alınmaz ve kürtaj işlemi beklemeye alınır.
- Gebelik testinin pozitif olduğu ama ultrasonda kesenin görülmediği durumlarda BHCG seviyesine rakamsal olarak bakılır, seviye 2000 MIV/Me’den küçük ise gün aşırı ikiye katlanma prensibi göz önüne alınır ve takibi yapılır. Dış Gebelik ekarte edildikten sonra kürtaj işlemi yapılır.
- Eğer çocuk aldırma işlemi (Kürtaj) Genel Anestezi Yöntemi ile yapılacaksa anestezi uzmanı doktor ile mutlaka görüşme yapılmalıdır.
Kürtaj Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kürtaj Kliniği veya kürtajı yapacak doktor detaylı bir şekilde araştırılmalı, daha önce yapmış olduğu kürtaj işlemi ile ilgili yorumlar okunarak bilgi sahibi olunmalıdır. Doktorun yaklaşımı, etik kuralları uygulayıp uygulamadığı ve kürtaj deneyimi gibi konularda araştırma yapılması oldukça önemlidir.
- Kürtaj işleminden 1 saat önce gelmeniz yeterlidir. Genel Anestezi ile Kürtaj işlemi yapılacaksa yanınızda 1 refakatçi getirmeniz sizin yararınıza olacaktır.
- Genel Anestezi ile Kürtaj işlemi öncesinde mutlaka 4-6 saatlik açlık susuzluk talep edilir. Bunun sebebi hasta kısa sürelide olsa uyuyacağı için mide içeriğinin akciğere kaçması ile oluşabilecek oldukça tehlikeli bir durum olan aspirasyon pnömonisini önlemektir.
- Genel Anestezi ile Kürtaj işleminde hasta uyumadan jinekolojik pozisyona geçilmesi istenmez, bu bile hastanın psikolojisine olumlu bir katkı sağlar.
- Hasta kan grubunu bilmiyorsa işlem öncesi kan alınmalı ve kürtaj sonrası eğer uyuşmazlık varsa (kadın RH-, erkek RH+ ise uyuşmazlık var demektir) 72 saat içinde uyuşmazlık iğnesi yapılmalıdır. Yapılan bu iğnedeki amaç kadının sonraki gebeliklerini korumaktır.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kürtaj sonrasında hasta 15-20 dk.kadar refakatçi eşliğinde sessiz bir odada istirahat eder. Ağrısı yüksek olması halinde ağrı kesici iğne kullanılabilir.
- Genel Anestezi ile Kürtaj işlemi sonunda hastalar anesteziden hemen uyanır ama 10 dk. Kadar baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, bulantı gibi durumları yaşayabilir. Bu durumlar kullanmış olduğu ilaçların etkisidir ve kısa süreli yaşanan belirtilerdir.
- Genel Anestezi ile Kürtaj işlemi sonrasında düşük doz dahi olsa anestezi ilaç kullanıldığından o gün araç kullanılmaması ve işe gidilmemesi gerekmektedir.
- Operasyondan 2 saat sonra yemek yiyip su içebilirsiniz. Aynı akşam duş alabilirsiniz. 2 hafta boyunca havuza girmek önerilmez ve küvet doldurulup içine uzanılması tavsiye edilmez.
- Operasyon sonrası kürtaj doktorunun yazacağı antibiyotiği ve ağrı kesicileri en az 1 hafta süreyle kullanılması önerilir. Kan uyuşmazlığı gibi durumlarda Anti D immünglobinin 72 saat içerisinde yapılması gerekmektedir.
- Kürtaj işleminin sonrasında geçen 2 haftalık süre içerisinde kanama olması doğal bir durumdur. Bu kanama genelde adet kanamasına benzemektedir. 8-10 hafta arasında yapılan bir kürtaj ise kanamanın fazla olma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kürtaj sonrası USG ile rahim içi kontrolü yapılır ve kürtaj işlemi yapılan hasta çift ise çiftlerin aile planlaması ve doğum kontrol yöntemleri konusunda bilgilendirme yapılır.
- Kürtaj sonrası 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir. Rahim içinde enfeksiyon oluşmasına engel olmak için bu durum oldukça önemlidir.
- Kürtaj sonrası hasta operasyon günü dinlenirse ertesi gün normal hayatına dönebilir, işine gidebilir.
- İşlem günü sıvı ağırlıklı beslenilmelidir. Sonrasında normal beslenmeye devam edilebilir.
- Emzirme döneminde kürtaj işlemi yapılan bir hastanın en büyük endişesi ilaçların ve antibiyotiklerin süte geçip bebeğe zarar verip vermemesidir. Böyle bir durumda bu durumlar göz önünde bulundurulur ve ona uygun ilaçlar kullanılır.
Kürtaj Sonrası Kadını Neler Bekliyor?
- Kürtaj sonrası ilk 2 hafta kanamaların olması normaldir. Bu ağrılar kramp tarzındadır ve adet ağrısına benzerdir.
- Beta HCG değeriniz kürtaj sonrası hızla düşer ve 7-10 gün boyunca mide bulantısı, halsizlik gibi gebelik belirtileri olabilir. Zamanla bu belirtiler tamamen kaybolur.
- Kanda yapılan Beta HCG hormonu 40 gün kadar pozitif olabilir, idrar testi de pozitif çıkabilir. Bundan dolayı kürtaj işlemi sonrası boşuna test yapılmamalıdır. Testler pozitif gösterse bile gebelik durumu pozitif değildir.
- Vakum Aspirasyon Kürtaj Yöntemi ile yapılan kürtaj sonrası 4-6 hafta içerisinde ilk adet kanaması olur. İşlem sonrası oluşan 1-2 hafta süren kanama adet kanaması değildir.
- Kürtaj işlemi sonrası oluşan vajinal akıntının rahim içi enfeksiyonlarla bağlantısı yoktur. Kürtaj işlemi sonrası kullanılan ilaçlar veya vajina florasının gebelik hormonlarına bağlı olarak değişmesi bu akıntılara sebep olabilir. Adet sonrası vajinal akıntılar devam ediyorsa mutlaka bu konu ele alınmalı ve duruma göre vajinal kültür alındıktan sonra tedavisine başlanmalıdır.
Gebelik Sonlandırma Haricindeki Kürtaj Nedenleri
Normalden uzun süren adet kanamaları, anormal vajinal kanamalar, rahim kalınlaşması, menopoz sonrası meydana gelen kanamalar, rahim içinde yer kaplayan polip gibi durumların hemen hepsinde kürtaj işlemi hem tanı koyulmasını hem de tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Antalya Kürtaj Fiyatları 2020
Antalya Kürtaj Fiyatları ilden ile ve kürtaj olunacak Antalya Kürtaj merkezine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda kürtaj işlemi için kullanılacak malzemelerin kalitesi ve tek kullanımlık olması, sterilizasyona dikkat edilmesi, kürtaj öncesi ve sonrası hastanın konforu gibi etkenler fiyat konusunun değişkenlik göstermesini sağlamaktadır.
Antalya Kürtaj Fiyatlarını etkileyen bir başka unsur da kullanılacak anestezi yöntemidir. Genel Anestezi ile Kürtaj işlemi lokal anestezi ile kürtaj işleminden fiyat olarak daha fazladır.
Antalya kürtaj fiyatları illere göre de değişiklik gösterebilir. İstanbul, Ankara, Adana gibi illerde fiyatların farklı olması gayet doğaldır.
Bir diğer fiyat değişkenliği olmasının sebebi de gebelik haftasının farklılığıdır.
Antalya Kürtaj Fiyatları ile ilgili detaylı bilgi için Whatsapptan mesaj atabilir, aklınıza takılanları arayıp sorabilirsiniz.
Antalya Kürtaj Hakkında Merak Edilen 30 Soru
1- Evli olmayan bir kadın kürtaj olabilir mi?
Ülkemizde 24 Mayıs 1983’te yürürlüğe giren Aile Planlaması Kanuna göre 18 yaşını dolduran her kadın evlilik durumuna bakılmaksızın kürtaj olma hakkına sahiptir. Kürtaj işlemi 10. Gebelik haftasına kadar yapılabilmektedir.
2- Evli Çiftlerde Gebelik sonlandırma için eş onayı gerekir mi?
Evli olan çiftlerde eş onayı aranmaktadır. Bekâr olan çiftlerde ise partnerin onayına gerek yoktur.
3- Kürtaj Bilgileri Gizli midir?
Hasta Hakları Yönetmeliğinin 23. Maddesinde de belirtildiği gibi sadece kürtaj işleminde değil, sağlıkla ilgili yapılan tüm işlemlerde hasta bilgileri gizlidir ve hasta haricinde kimseyle bu bilgiler paylaşılamaz.
4- Tıbbi olarak kürtaj yapıldığı anlaşılır mı?
Her adet döngüsünde kendini yenileyen bölge rahim içi zarıdır. Kürtaj işleminden 3-4 gün sonra kürtaj işlemini yapan doktorun bile kürtaj işlemini anlaması imkânsızdır.
Ancak gebelik hormonu olan BHCG kanda 40 güne kadar varlığını koruyabilir. Kanda yapılan BETA HCG testi ile gebelik hormonu 40 gün kadar pozitif görülebilir. Bundan dolayı kürtaj sonrası ilk 15 gün kanda gebelik testi ya da idrar testi yapılmamalıdır.
5- 18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?
18 yaşından küçük bir kişiye kürtaj yapılabilmesi için anne ya da babasından (ebeveyninden) birinin izin vermesi gerekmektedir.
15 yaşından küçük bireylerde ise anne babanın onayı olsa bile kürtaj işleminden önce kolluk kuvvetlerine bu durumun bildirilmesi zorunluluğu vardır.
6- Kürtaj Sonrası hastanede kalmam gerekir mi?
Kürtaj işlemi günübirlik bir operasyondur. Hastanede kalınmasına gerek yoktur.
7- Kürtaj Sonrası normal hayatıma ne zaman dönebilirim?
Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde aynı gün işe bile gidilebilir. Genel Anestezi ile yapılan kürtaj işlemlerinde ise aynı gün dikkat gerektiren işler yapmamalı, belli bir süre dinlendikten sonra kürtaj olunan akşam duş alarak normal hayatlarına dönebilirler.
8- Kürtaj sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar beklemeliyim?
Gebeliğin haftasına göre bu sorunun cevabı değişmektedir. 8 hafta ve altında yapılan kürtaj işlemlerinde beklemeye gerek yoktur, aynı dönemdeki yumurtlamada dahi hamile kalmak mümkündür.
8 Hafta ve üzeri yapılan kürtaj işlemlerinde ise birkaç adet dönemi beklenmeli, rahim iyileşene kadar gebe kalınmaya ara verilmelidir.
9- Kürtaj sonrası gebelik testi ne kadar süre pozitiflik gösterir?
Bebek aldırma işlemi sonrasında kanda yapılan BETA HCG pozitif görülebilir. Bu pozitif durum kürtajdan sonra genel olarak 2-3 hafta görülmeye devam eder ve sıfırlanır. Düşük bir oranda ise 40 güne kadar pozitif görülebilir.
10- İlaçla Kürtaj mümkün mü?
Kürtaj işlemi yaptırmak istemeyen hastaların en sık sorduğu soru ilaçla düşük yapamaz mıyım? Düşük hapı diye bilinen ilaç aslına bakılırsa kürtaj işleminde rahim ağzı bölgesinin açılmasını sağlamak için kullanılan ilaçtır.
Düşük ilacı ile içeride dokunun kalma olasılığı çok fazladır ve bundan dolayı temizleme amaçlı kürtaj yapılması gerekmektedir.
Düşük hapları genel olarak 12 hafta ve üzerindeki gebelerde kalp atışı duyulmayan durmuş durumlarda, anormal bir durum tespit edilmiş vakalarda gebelik sonlandırmada kullanılmakta olup sonrasında yine rahim içi temizlenmelidir.
11- Bakirelere de kürtaj olur mu?
Kızlık zarına giriş olmadan üzerine boşalma şeklinde gebe kalınması mümkündür. Sperm hareketli bir hücredir ve kızlık zarı da bir bariyer değildir. Bundan dolayı hamile de kalınabilir.
Böyle bir durum karşısında kürtaj işlemi yapılırken çok küçük spekulum kullanılır ve kızlık zarına zarar vermemeye çalışılır. Bazı durumlarda minimal zarar verme durumu mümkündür. Hiçbir hekim bakire bir kişinin kürtaj işlemi esnasında kızlık zarının bozulup bozulmaması ile ilgili garanti veremez. Kürtaj işlemi sırasında kızlık zarı bozulan kişilerin kızlık zarı dikilerek kürtaj işlemleri aynı anda yapılabilmektedir.
12- Kürtajdan sonra adet döngüsü bozulur mu?
Kürtaj işlemi sonrası 10-15 gün kanama olması normal bir durumdur. Kürtaj işleminin sonucu bu kanamalar meydana gelmektedir. Bu kanamalar, adet kanaması olarak düşünülmemelidir. Kürtaj işlemi sonrası görülecek ilk adet yumurtlama zamanı ile ilgili bize bilgi verir.
Kürtaj işlemi sonrası 4-6 hafta sonra ilk adet görme ihtimali yüksektir. İlk yumurtlama tahmini olarak 2-4 hafta sonra olacaktır ve 15 gün sonra da adet görülecektir. İlk adet tarihinden sonra adetler o tarih baz alınarak hesaplanmalıdır.
Kürtaj sonrası adet miktarı az ya da fazla olabilir. Kişiye göre değişmektedir. Farklı kanamalar görülmesi normaldir.
13- Kürtaj Kısırlığa Neden Olur mu?
Kürtaj işlemi öncesi ve sonrası en çok sorulan sorulardan biri de bundan sonra çocuğumuz olur mu?
Kürtaj işlemlerini Antalya Kürtaj Merkezimizde Vakum Aspirasyon Yöntemi ile yapmaktayız. Bundan dolayı rahime zarar verme ihtimali çok zor bir ihtimaldir.
Eski zamanlarda uygulanan ilkel yöntemler yüzünden hamile kalamamak sıkça karşılaşılan sorunlardandı ama günümüzde bu ihtimal yok denecek kadar azdır.
14- Kürtajdan sonra spiral takılır mı?
Evet takılabilir. Adetin son iki gününde takılan Hormonlu spiral (mirena) veya bakır spiral kürtaj işlemi sırasında da takılabilmektedir.
15- Kürtajdan sonra hangi doğum kontrol yöntemi daha uygundur?
Kürtaj işlemi aile planlaması olarak değerlendirilmelidir. Yasal bir hak olduğu unutulmamalıdır.
Kürtaj öncesi ve sonrası çiftlerin aile planlamaları ile ilgili detaylı bilgiler alınır. Hangi doğum kontrol yöntemini istedikleri, bebek düşünüp düşünmedikleri, kadın ve erkeğin yaşı, sağlık durumları, sigara kullanımı gibi faktörler belirlenmeli ona göre doğum kontrol yöntemi seçilmelidir.
Kürtaj sonrası en sık kullanılan doğum kontrol yöntemi spiral ve doğum kontrol haplarıdır.
16- Kürtajdan ne kadar süre sonra doğum kontrol hapına başlanır?
Kürtaj işlemi sonrası doğum kontrol yöntemlerinden doğum kontrol hapı seçilirse kürtaj sonrası görülecek ilk âdetin ilk günü ilaca başlayabilirsiniz. Tahmini adet görme zamanı kürtaj sonrası 4-6 haftadır. Şu unutulmamalıdır ki doğum kontrol hapları ilk ay koruyucu değildir. İkinci kutudan sonra düzenli olarak kullanılırsa koruyuculuğu tam olmaktadır.
17- En fazla kaç kez kürtaj olunur?
Kürtaj işlemi ile ilgili olarak bir rakam vermek doğru değildir. Kürtaj işlemi doğum kontrol yöntemi gibi düşünülmemelidir.
Sürekli yapılan kürtaj işlemi fiziksel ve ruhsal travmalara yol açabilmektedir. Bundan dolayı kürtaj işlemi için gelen çiftlere doğum kontrol yöntemleri ile ilgili detaylı bilgi verilip yönlendirme yapılmaktadır.
18- Ultrasonda kese görülmeden kürtaj olur mu?
Hayır, ultrasonda yapılan kontrollerde kesenin görülmesi gerekmektedir.
19- Kürtaj için en uygun haftalar hangi haftalardır?
Kürtaj işleminde en uygun haftalar, 5. 6. ve 7. Gebelik haftasıdır. Bu haftalarda rahim içinde kese daha rahat görülmektedir.
Gebelik haftası arttıkça ağrı artışı olması ve kanamanın da fazla olması normaldir.
20- Kürtaj sonrası cinsel ilişki en erken ne zaman olmalıdır?
Kürtaj işleminden sonra 2 hafta cinsel ilişkiye ara verilmelidir. Bunun sebebi enfeksiyon riskini en aza indirmektir.
21- Kürtaj sonrası enfeksiyon olduğu nasıl anlaşılır?
Kürtaj işlemi sonrası 2 hafta civarında süren kasık ağrıları, kötü kokulu akıntı, ateşlenme gibi faktörler enfeksiyon geçirildiğini işaret eder.
22- Kürtajdan sonra enfeksiyon olmaması için neler yapılmalıdır?
Bunun için yapılacak ilk iş, Antalya Kürtaj Merkezini doğru seçmektir. Steril bir klinik seçimi oldukça önemlidir. Kürtaj işlemi sonrası doktorun verdiği antibiyotik aksatılmamalı, 15 gün kadar cinsel ilişkiye son verilmeli, deniz, havuz, küvet ve jakuzi gibi alanlardan uzak durulmalıdır. Ayakta banyo yapılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.
23- Kürtaj sonrası parça kalıntısı neden olur, nelere yol açar ?
Kürtaj işleminin komplikasyonlarından biri de parça kalmasıdır. Kürtaj eğer ultrason eşliğinde yapılırsa bu olasılık oldukça azdır. Kürtaj işlemi sonrası parça kalması halinde 3 hafta boyunca ağrı ve akıntı olabilir. Rahim içindeki enfeksiyon rahim içi yapışıklıklara ve kişinin adet görememesine, doğal olarak hamile kalamamasına sebep olabilir.
24- Kürtajdan sonra hiç kanamanın olmaması sorun mudur?
Hayır sorun değildir. Gebelik haftası 5 hafta civarında ise yapılan kürtaj işleminden sonra kanama görülmeyebilir. Kürtaj yapılan gebelik haftası arttıkça kanamada doğru orantılı olarak artış gösterir.
25- Kürtaj sonrası ağrı ne kadar sürer?
Kürtaj işlemi sonrası hastaların yarıdan fazlası çok az bir ağrı ile karşılaşırken, geriye kalan azınlık kısımda ise ağrılar 1 hafta kadar sürebilir.
26- Kürtaj sonrasında en erken ne zaman spor yapabilirim?
Kürtaj işlemi sonrası 7-10 gün sonra spor yapmaya başlayabilirsiniz.
27- Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Kürtaj işlemi 8-10 dk da tamamlanan kısa bir cerrahi işlemdir.
28- Kürtaj sonrası ne yenilmeli ne içilmeli?
Kürtaj işlemi sonrası herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Canınızın istediklerini yiyebilir ve içebilirsiniz.
29- Emzirme döneminde kürtaj olabilir miyim?
Evet emzirme döneminde kürtaj olabilirsiniz. Kullanılacak ilaçlar vs emzirme ile uyumlu ilaçlardan seçilir. Çocuğunuza herhangi bir zararı olmaz.
30- Antalya Kürtaj Fiyatları neye göre belirlenir?
Antalya’da kürtaj fiyatları Tabipler Odasının kitapçığında belirtilen taban fiyata göre belirlenmektedir. Fiyatlardaki değişkenlikler, Antalya Kürtaj Merkezinin konumu, Antalya Kürtaj Doktorunun tecrübesi, kürtaj merkezinin konforu, temizliği ve kürtaj işleminde kullanılacak malzemelerin kalitesi ile gebelik haftasının büyüklüğüne göre belirlenmektedir.
Antalya’da güvenilir ve konusunda uzman Kürtaj Doktoru arıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Antalya Kürtaj Yaptıranlar
Antalya’da kürtaj oldum kendisine. Gebe olduğumu bilmeden antibiyotik kullanmak zorunda kalmıştım ve kürtaj olmak zorunda kaldım. Kürtaj sonrası tekrar gebelik planlaması yaptık ve şu an 7 aylık hamileyim. Doğumumu da Melek Hanımla yapacağım.
6 Haftalıkken bebeğim gelişemedi ve kürtaj oldum kendisine. Bu zor zamanda bile sizi çok güzel rahatlatan bir doktor.
Melek Hanıma kürtaj işlemi yaptırmak zorunda kaldım, kürtaj öncesi ve sonrası oldukça fazla ilgilendi. Kendisine teşekkür ediyorum.
Gözüm kapalı güvenebileceğim tek doktor. Bilgili ve cok ilgili. Bir rahatsızlığımdan dolayı 6 doktor gezdim herkes “bir şey olmaz önemli değil şu ilacı kullan geçer (geçmedi) ” dediler derdime çare bulamadılar. Taki adı gibi Melek olan doktorumu bulana kadar. Pes etmedi ben seni iyileştireceğim dedi ve yaptı! 3 yıldır Melek hanıma gidiyorum. Hamileliğimi takip etti her derdime çare buldu bana destek çıktı. Bana kendimi özel hissettirdi ve hamileliğim/doğumum onun verdiği destek ve ilgi sayesinde sorunsuzca, rahat geçti. Güler yüzü ilgisi hiç azalmadı. O doktordan da öte…İyi ki böyle doktorlar var!
Merhaba, 45 yaşındayım, normal doğumla 3 çocuk dünyaya getirdim. Sonrasında gülerken ve hapşururken idrar kaçırma şikayetim başladı. Melek hanıma gittim ameliyat önerdi. Ameliyat sonrası tüm şikayetlerim kayboldu. Melek hanıma sonsuz teşekkürler.
Harika bir hekim, harika bir doktor. Harika bir insan, işinde o kadar profesyonel ki hastası olarak gözüm kapalı teslim olabilirim kendisine. Böyle hekimlerimiz dünyada sayılı ve ben kendisini tanımaktan sonsuz mutluluk duyuyorum. Hayatımdaki varlığınız için şükürler olsun hocam. İyi ki varsınız. Sizi seviyorum. Melek gibi bir doktor.
Doktorların muhatap olmayı soruları kestirip atması gibi değil, alışılmışın tersine ayrıntılı, ilgili ve hastasını düşünerek cevap vermesi, sadece tıbbi ilminin değil, insanı yönününde ne kadar kuvvetli olduğunu gösterdi bana. İyi ki varsınız.. Ne kadar teşekkür etsem az. Yine de çook teşekkür ederim Melek hocam…
Tek kelime “süper”. Adı gibi Melek. İşi, bilgisi, ilgisi, iletişimi mükemmel. İlk doğumumu 03.03.2016 da kendisi gerçekleştirdi, ikincisi için de ona gidiyordum ancak bir süre Antalya dışında olmak zorunda olduğu için devam edemedik.Olsun melek kalpli doktorumuz burada olduğu sürece tercihimiz ondan yana.
Arkadaşımın tavsiyesi ile gitmiştim Melek Hanım’a. Gerek bilgilendirmesi, gerekse davranışlarıyla çok memnun kaldım. ilk hamileliğim bu, görüşmemizde çok rahatlattı beni, Antalya’da yaşayan ve kadın doğum ile ilgili sorunu olan herkese gönül rahatlığıyla tavsiye eder, kendisine de teşekkür ederim.
Çok Harika Bir Bayan Doktor Değilde sanki Arkadaşın Ben çok Memnun Kaldım ilgilenmesi onu size hissettirmesi çok güzel kendisine Çok çok Teşekkür Ediyorum :)))
Hamileliğimin ilk gününden itibaren gerek ilgisi gerek bilgisinden çok memnun kaldım. Güler yüzlü samimiyeti ve sıcaklığı ile doktor değil sanki bir arkadaş kadın doğum ve hastalıkları olan herkese tavsiye ederim.
Tavsiye üzerine gittim arkadaşlarımda daha önceden gitmişti 9 ay boyunca da kendisine gittim normal doğum istiyordum o kadar rahat bir doğum oldu ki 45-50 dakika gibi bir zamanda gerçekleşti hatta doğumdan sonra kalkıp yürüyebilecek kadar bile gücüm vardı kendi elleri ile bana su içirdi daha ne söyleyebilirim ki mükemmel bir doktor güler yüzlü ilgili sırf Melek hanım için tekrar doğurabilirim.